De ‘know-like-trust factor is een ideale basis voor je social media strategie. Het gaat over leren kennen waarderen & vertrouwen. Want mensen worden niet uit het niets klant bij jou. Mensen moeten eerst weten dat je bestaat, ze moeten je kennen (know). Daarna moeten ze leuk gaan vinden en waarderen (like) om zo het vertrouwen (trust) op te kunnen bouwen. Vertrouwen dat nodig is om tot aankoop over te gaan. Omdat ze er op vertrouwen dat jouw product of dienst de beste keuze is, dat jij de expert bent en jouw bedrijf betrouwbaar.

funnel know like trust

Eigenlijk is het best logisch. Als plots een onbekende op je af stapt en zegt ik verkoop sokken, kopen? Is de kans ook vrij klein dat je daar meteen op ingaat. Je ‘kent’ deze persoon helemaal niet en de manier waarop het gebeurt voelt waarschijnlijk raar.

Als deze persoon zich netjes had voorgesteld, je een klik voelde, je daarnaast nog wel wat leuke sokken gebruiken en je het deze persoon gunt, dan kom je eerder tot een deal.


Laat social media nou de ideale plek zijn om zoveel mogelijk mensen uit je doelgroep kennis met je te laten (know) maken en zichtbaarheid te geven aan je bedrijf. Om daarna aan de like en trust factor te kunnen werken.  Waar netwerken, aquisitie lopen en adverteren op offline media tijdsintensief en kostbaar kan zij is social media laagdrempelig, relatief goedkoop en kan zorgen voor een groot bereik.

Know factor – je zichtbaarheid

Om zichtbaar te zijn voor je doelgroep is het eerst belangrijk goed te bepalen wie je doelgroep is en op welke social media zij actief zijn. Dát zijn de sociale media waar jij actief op wilt zijn. Op die manier bepaal je of Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok, LinkedIn of andere socials in wilt zetten. Beter zet je één social media kanaal goed in, dan 4 sporadisch.

Doelgroep-en-socials

Door consequent actief te zijn op social media kan je werken aan de zichtbaarheid en naamsbekendheid bij een grote groep mensen, de know factor. Actief zijn op social media wil niet alleen zeggen actief zelf te posten, maar ook actief te reageren op anderen, bijvoorbeeld je volgers en reacties op je posts. Social media ‘belonen’ actieve accounts met hun algoritme waardoor je posts meer vertoond zullen worden.
Steeds meer social media berichten vertoond in de zoekresultaten van zoekmachines als Google, wat ook weer positief is voor je vindbaarheid.

Like factor - sympathie & waardering

Nadat mensen kennis met je hebben gemaakt en dus weten van je bestaan wil je graag dat ze je bedrijf leuk  & sympathiek gaan vinden. Je hebt natuurlijk de ‘hartjes’ en ‘vind ik leuk’ buttons wat je graag wil voor je interactie. Maar je wil ook graag dat mensen je bedrijf gaan volgen op social media. Waardoor ze vaker je berichten zien en de kans groter is dat je in gedachte blijft, deze mensen gaan reageren, berichten opslaan, delen of een andere actie gaan ondernemen.

Content die je hiervoor zou kunnen maken is content die jouw expertstatus laat zien, doordat je gratis waarde deelt. Je geeft dus tips en advies die relevant zijn voor je doelgroep. Je geeft iets weg als een gratis e-book, een winactie. Je laat zien wie er achter het bedrijf zit, wat de drijfveer en passie? Ben daarin vooral ook authentiek, ga niemand kopiëren. Je geeft een kijkje achter de schermen, maakt een instructie filmpje. Zo kan je goed laten zien wat jij te bieden hebt. Oftewel je vertelt hen jouw verhaal, je laat zien wie je bent en waarom je doet wat je doet. Dit kan er voor zorgen dan mensen je de moeite waard vinden om te gaan volgen.

Muur met tekst we like you too

Trust factor - het vertrouwen

Vertrouwen blijft de basis of mensen iets bij je willen kopen of niet. Maar hoe krijg je dat vertrouwen? Dat kan onder andere door reviews. Je kan zeggen ‘wij van wc eend, adviseren wc eend’. Maar het is veel geloofwaardiger als anderen je aanbevelen in bijvoorbeeld een review op Facebook, Google, LinkedIn of een reviewsite als trustpilot. Helemaal als de aanbeveling van een bekende komt. Wellicht herken je het zelf als je een hotel of vakantie boekt, of een elektronica product wil kopen, dat je ook naar de reviews kijkt voordat je iets gaat kopen.
 

Enerzijds bieden de meeste social media de mogelijkheid een review te plaatsen, anderzijds bieden ze ook een mooie mogelijkheid om de aanbevelingen van tevreden klanten te laten zien. En wellicht herken je de advertenties wel waar boven staat, ‘vriend X’ vindt ‘schoenwinkel Y’ leuk. Waarbij je wellicht denkt, hé hij draagt altijd leuke schoenen, die winkel wil ik ook volgen. Ook dit is indirect een aanbeveling die bij jou vertrouwen wekt om de winkel te gaan volgen. Daarnaast kan je overwegen om

 

Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om verder aan de slag te gaan met de know-like-trust factor binnen je  social media content!

Wil je de blog bewaren om later nog eens terug te lezen? Of ken je iemand die deze blog ook waardevol zal vinden? Voel je vrij hem te delen doormiddel van de social buttons & mail button aan de linker zijkant.   

 

Wel geïnspireerd maar heb je meer handvatten nodig? Of concreet advies voor jouw onderneming? Neem vrijblijvend contact met me op om, tijdens het gratis kennismakingsgesprek, te kijken naar de mogelijkheden.


Hi, ik ben Marie-Claire de Koster. Online & offline marketing adviseur voor ondernemers in het MKB en ZPP’ers. Jouw ‘vliegende keep’ voor marketing gerelateerde vraagstukken waar je als ondernemer voor komt te staan. Ik neem marketing werkzaamheden uit handen zodat jij meer tijd en focus voor de dingen waar jij goed in bent. Maar ik vind het ook leuk om te sparren en je handvatten te geven zodat je dingen ook zélf op kan pakken.
Marie-Claire de Koster Marketing Advies
Marie-Claire de Koster
Marketing adviseur